Tillykke med fødselsdagen, EU! Europadagen den 9. maj

Europadagen den 9. maj er en mærkedag for Europa. Dagen er en hyldest til fred og sammenhold i Europa og markerer årsdagen for den historiske Schumanerklæring, der anses for at være første skridt mod det EU, vi har i dag. I hele Europa markerer man dagen på forskellige måder.

Fejr EU’s fødselsdag med flag og postkort

I Danmark kalder vi den 9. maj for EU’s fødselsdag, og derfor hejser Folketinget Europaflaget i flagstængerne ved Christiansborg, mens vi har sendt fødselsdagskort ud i hele landet. Find det på en lang række cafeer, barer og biografer. Snup et med hjem og send en hilsen til en, du holder af.

 

Farvelæg betydningsfulde europæere 

Har du en kunster gemt i maven, kan du også fejre Europadagen med vores malebog fuld af betydningsfulde europæere gennem de sidste 1.000 år - blandt andre Robert Schuman, manden bag erklæringen af samme navn. 

Klik her og hent vores malebog. Alt du skal bruge er en printer og et penalhus. Malebogen er sjov og lærerig for både små og store. 


Hvorfor fejrer vi den 9. maj? 

I tiden efter 2. Verdenskrig kæmpede de europæiske lande en hård kamp for at komme sig oven på de omfattende ødelæggelser, krigen havde efterladt. 

De europæiske regeringer var i de efterfølgende år fast besluttede på at undgå flere voldsomme krige. Fem år efter krigens ende, den 9. maj 1950, blev Schumanerklæringen underskrevet af den franske udenrigsminister, Robert Schuman.

Den indeholdt et forslag om oprettelse af et europæisk kul- og stålfællesskab, hvor medlemmerne skulle være fælles om fremstillingen af kul og stål. Tanken var, at man ved at gøre landene økonomisk og produktionsmæssigt afhængige af hinanden, kunne undgå krig i Europa og hæve befolkningernes levestandard.

Erklæringen indeholdt ambitionen om at gøre krig mellem de historiske rivaler Tyskland og Frankrig ”ikke alene utænkelig, men også umulig”. 

Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab var den første i en række af europæiske institutioner, der i sidste ende skulle blive til Den Europæiske Union, som vi kender den i dag.