EP-Nyt #VALGSPECIAL: Brug din stemme - ellers tager andre valget for dig

Nyhedsbrevet udkommer i en valgspecial hver uge op til det kommende EU-valg den 9. juni. I denne uge kan du blandt andet læse om Europa-Parlamentets nye kampagnevideo, hvordan du brevstemmer, og hvilke datoer der er værd at holde øje med op til valget.

I dag er der kun 37 dage til, at vi skal til stemmeurnerne herhjemme. Det betyder også, at valgkampen for alvor er skudt i gang. De kommende uger bliver nyhedsbrevet derfor omdannet til en række valgspecials. Her vil vi blandt sætte fokus på forskellige politiske arrangementer op til valget, hvordan man bliver kampklar til det og tælle ned til, at danskerne skal til stemmeurnerne den 9. juni.

God læselyst!

  • Brug din stemme - ellers tager andre valget for dig 
  • EP Skolevalg 2024
  • Pris til minde om myrdet maltesisk journalist
  • Vigtige datoer frem mod valget
  • Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?
  • Sådan brevstemmer du fra Danmark og fra udlandet
  • Bliv trainee på Europa-Parlamentets kontor i København
  • Bliv klogere på EU, valget og Europa-Parlamentet
  • Pressekit for EU-interesserede journalister
  • EU for begyndere - Rejsestipendium til Strasbourg
     

Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på FacebookX (Twitter) og Instagram.

 

Brug din stemme - ellers tager andre valget for dig

”Jeg har gemt det dybt i mit hjerte i årevis...”.

”Jeg tænker på det hver morgen, men jeg taler ikke om det.”

Sådan indleder en fransk bedstemor Europa-Parlamentets kampagnevideo, der blev lanceret i mandags

Hun fortæller, hvordan hendes mor den 17. juni 1940 blev dræbt af tyske tropper, mens hun forsøgte at skærme sin datter mod skuddene. 

I videoen leverer en række bedsteforældre fra hele Europa vidnesbyrd om deres oplevelser med et skrøbeligt demokrati. De har blandt andet gennemlevet tiden med koncentrationslejre under Anden Verdenskrig, et jerntæppe i Europa, der faldt med Fløjlsrevolutionen i det tidligere Tjekkoslovakiet, den rumænske revolution i 1989 og andre tidspunkter i den europæiske historie, hvor væbnede konflikter, krige og frihedstab har sat demokratiet under pres. 

Budskabet til børnebørnene er klart: Demokratiet kan ikke tages for givet, og derfor er det vigtigt at værne om det ved at stemme til valget i juni. Med sloganet ’Brug din stemme - ellers tager andre valget for dig’ opfordrer kampagnevideoen europæiske borgere til at sætte kursen for EU de kommende fem år ved at gå i stemmeboksen om godt fem uger.  

Videoen kan findes og downloades i forskellige formater, med og uden undertekster eller eftersynkronisering på hjemmesiden for Europa-Parlamentsvalget. Den kan også ses på blandt andet YouTube, Facebook og Instagram

 

EP Skolevalg 2024 

I onsdags blev resultatet af EP Skolevalg offentliggjort med et arrangement på Rejsby Europæiske Efterskole. Godt 2600 elever havde stemt til EP Skolevalg 2024. Ifølge resultatet - som ikke er repræsentativt for hele årgangen af unge - ville Liberal Alliance få flest sæder i Europa-Parlamentet, hvis det stod til de unge vælgere. De blev efterfulgt af Radikale Venstre og Socialdemokratiet. 

P4 var også på besøg til arrangementet, hvor de interviewede to af eleverne, der deltog. Du kan høre, hvad de havde at sige en time og 10 minutter inde i udsendelsen. 

 

Pris til minde om myrdet maltesisk journalist

I dag fredag den 3. maj er det den internationale dag for pressefrihed. 

Derfor åbner Parlamentet for ansøgninger til Daphne Caruana Galizia-prisen, der er en støtte til den frie presse og til undersøgende journalistik, der fremmer eller forsvarer EU’s kerneværdier som frihed, demokrati, ligestilling, retsstatsprincippet og menneskerettigheder. Prisen er stiftet i Daphne Caruana Galizias navn, som var en maltesisk journalist, der blandt andet afdækkede politisk korruption, hvidvask og nepotisme i hendes hjemland. I 2017 blev hun dræbt af en bilbombe. 

Alle journalister kan sende deres arbejde ind til prisen, der skal være af dybdegående karakter og være udgivet eller udsendt af medier i et af EU's medlemslande. Værkerne bedømmes så af en uafhængig jury, og vinderen afsløres til en prisoverrækkelse den 16. oktober, nemlig på dødsdagen for Daphne Caruana Galizia. Med prisen følger en præmie på 20.000 euro og artikler kan indsendes her senest den 31. juli 2024 kl. 12.00.

 

Vigtige datoer frem mod valget

Frem mod valget er der en række vigtige datoer, som er værd at holde øje med.

Den 8. og 9. maj bliver bygninger over hele Europa oplyst for at markere én måned til valget, for at fejre Europadagen samt at det er 20 år siden, at EU udvidede mod øst. Den 1. maj 2004 fik unionen nemlig 10 nye medlemslande. 

Den 9. maj 1950 præsenterede den franske udenrigsminister Robert Schuman Schumanerklæringen, der skulle blive forløberen for det EU, vi kender i dag. 

Og den 9. juni er den allersidste dag, europæerne kan afgive deres stemme til valget. 18 medlemslande kommer til at oplyse ikoniske bygninger, broer, springvand, parlamentsbygninger og meget andet i Europaflagets farver og stjerner. Herhjemme tæller det blandt andet Industriens Hus ved Rådhuspladsen i København.

Der er også ’spitzenkandiat’-debat torsdag den 23. maj i Parlamentet. Det bliver muligt at følge debatten online.

Morgenen efter valget, altså den 10. juni, afholder Europa-Parlamentet sammen med Altinget debat med de nyvalgte MEP’er i Altingets Gård fra klokken 8:00 til 10.00. 

Derudover bliver der afholdt en række debat- og valgarrangementer over hele landet. Du kan finde et overblik over nogle af dem her.
 

Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?

11 partier og 169 kandidater stiller op til det danske Europa-Parlamentsvalg den 9. juni. Danmark udgør én national valgkreds, hvilket betyder, at folk i hele landet kan stemme på de samme kandidater. Har du svært ved at danne dig et overblik over kandidaterne, og hvad de står for, er der masser af muligheder for at lære dem og deres politik bedre at kende. 

Du kan først og fremmest se en oversigt over alle 169 kandidater, der stiller op til EU-valget den 9. juni. 

På partiernes egne hjemmesider kan du blive klogere på kandidaternes mærkesager og finde deres kontaktoplysninger: Alternativet, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, Moderaterne, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Venstre. Folketinget har også lavet en brochure, hvor du kan læse mere om spidskandidaternes mærkesager.

Flere medier har også lavet kandidattests, hvor du ved at svare på en række spørgsmål kan blive klogere på, hvilken eller hvilke kandidater du deler flest holdninger med. Prøv eksempelvis kandidattestene hos Information, DEO, Altinget og DR.

Du kan også blive klar til valget ved for eksempel at lytte til DR’s podcast ’Stjerner og Striber’, der op til valget sender en række udsendelser med fokus på EU. Det samme gør Altinget med deres EU-podcast ’Altinget taler om Europa’.  

 

Sådan brevstemmer du fra Danmark og fra udlandet

Er du taget på tidlig sommerferie, eller har du planer om at blive hjemme på sofaen den 9. juni? Så frygt ej! Det er nemlig muligt at brevstemme allerede nu - både hvis du befinder dig herhjemme og i udlandet. 

Hvis du befinder dig i Danmark, skal du typisk møde op på dit lokale borgerservice-center med et gyldigt ID, hvorefter du får udleveret en stemmeseddel. Der kan brevstemmes i Danmark mellem den 29. april til og med den 6. juni. 

Er du eksempelvis indlagt på sygehuset eller beboer på et plejehjem, kan du også stemme derfra. Det kræver en ansøgning ved kommunen fire uger før valgdagen, det vil sige fra den 12. maj 2024, og senest 12 dage før, det vil sige senest den 28. maj 2024 kl. 18. Du kan også henvende dig til kommunen for at få et ansøgningsskema eller hente det fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets valghjemmeside.

Vil du vide mere om reglerne om at brevstemme, så kan du se, hvordan det foregår i den enkelte kommune. Du kan også finde mere information på vores hjemmeside

Er du dansk statsborger eller EU-statsborger med bopæl i Danmark og opholder dig i udlandet op til EU-valget, kan du også brevstemme allerede nu. Der er ingen frist for det, men det er en god idé at brevstemme i så god tid som muligt, så brevstemmen kan nå at komme frem til kommunen inden valget den 9. juni. 

Det er muligt at brevstemme ved danske ambassader eller konsulater. Du skal huske at medbringe gyldig legitimation som eksempelvis pas, kørekort eller sundhedskort. Du kan læse mere om at brevstemme fra udlandet både på Udenrigsministeriets hjemmeside eller hos Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Her står der også mere om at registrere sig som vælger i udlandet.

 

Bliv trainee på Europa-Parlamentets kontor i København

Lige nu søger Europa-Parlamentets kontor i København to nye trainees til henholdsvis afdelingen for presse samt kommunikation og events. Hvis du gerne vil have fingrene helt ned i EU-samarbejdet og få erfaring fra en international politisk organisation, er det en oplagt mulighed for at opleve det europæiske demokrati helt tæt. 

På Parlamentets kontor i København skaber vi opmærksomhed om arbejdet i Europa-Parlamentet og dets kommende 15 danske medlemmer. 

Som trainee i presseteamet kan du prøve kræfter med mange forskellige journalistiske opgaver og formater - fra nyhedsbreve, læserbreve og artikler til opslag på X og pitching af historier til pressen. 

Som trainee i teamet for kommunikation får du erfaring med mange forskellige slags kommunikationsopgaver - alt fra at organisere debatter til opdateringer på og ansvar for sociale medier. 

For at søge stillingerne skal du som minimum have afsluttet din bacheloruddannelse og helst være ved afslutningen af - eller for nylig have afsluttet - en kandidatuddannelse, gerne med fokus på samfundsforhold, internationale relationer og/eller kommunikation og journalistik.

Stillingerne er lønnede og løber over fem måneder fra den 1. oktober 2024 til den 28. februar 2025. Du vil få udbetalt cirka 14.000 kroner om måneden for en 40 timers arbejdsuge, og der er mulighed for husstandstillæg afhængig af ens familiære forhold. Ansøgningsfristen for begge stillinger er den 31. maj 2024.

Du kan søge stillingen med fokus på journalistik her og stillingen med fokus på kommunikation og events her.

Der er også tonsvis af andre pladser rundt omkring i Europa-Parlamentet. Dem finder du her

 

Bliv klogere på EU, valget og Europa-Parlamentet

I år skal 373 millioner europæere til valgurnerne ved dette års EU-valg. 26 millioner af dem skal stemme for første gang. 

Hvis du, eller nogen du kender, gerne vil vide mere om, hvorfor og hvordan EU påvirker og former den enkeltes hverdag og omgivelser, kan du få et overblik på hjemmesiden ”Hvad EU gør for mig”. På hjemmesiden for EU-valget kan man også finde information om, hvordan man stemmer til sommer. Hvis du vil modtage en påmindelse om at stemme den 9. juni, eller gerne vil mindre andre om det, er det muligt at skrive sig op. Du kan også læse mere om, hvad Parlamentet har prioriteret og opnået i den forudgående mandatperiode. 

Har du brug for mere indgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt felt? Europa-Parlamentets forskningstjeneste (EPRS) producerer forskellige udgivelser af letlæselig og høj kvalitet. Lige nu kan du eksempelvis blive klogere på både migration, klima og økologi

Vil du have et overblik over de danske kandidater, partierne og valgforbund til EU-valget, kan du læse mere på Indenrigsministeriets hjemmeside.

 

Pressekit for EU-interesserede journalister

Er du journalist med interesse i EU og årets valg til Europa-Parlamentet? Så har vi lavet et pressekit til netop dig.

Med pressekittet kan du hurtigt og nemt få et overblik over grundlæggende informationer, som for eksempel Europa-Parlamentets sammensætning, politiske prioriteter, igangværende arbejde, baggrundsmateriale, opinionsundersøgelser og nyttige kontaktoplysninger.

Materialesamlingen opdateres løbende frem mod EU-valget den 9. juni, og du finder den her. Du kan også dykke ned i denne oversigt over de nationale stemmetidspunkter, stemmealderen og antallet af MEP’er, der skal vælges for de enkelte lande.

Resultaterne fra valget kan følges løbende mellem den 6. til 9. juni på dette link. Her er det også muligt at downloade widgets til at indlejre på hjemmesider og valgdata i forskellige formater. 

Du kan læse mere om akkreditering og adgang til Eurovisiondebatten den 23. maj og til valgaftenen i Bruxelles her. Her er der også information om adgang til audiovisuelle faciliteter, streaming, valgresultater med mere. På vores hjemmeside findes også en oversigt over, hvornår valgstederne lukker rundt omkring i Europa.

 

EU for begyndere - rejsestipendium til Strasbourg

Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du nu søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.

Til sommerens Europa-Parlamentsvalg skal vi stemme om, hvem der skal repræsentere os direkte i EU - og dermed have hænderne nede i væsentlig lovgivning, der gælder lige så meget i Danmark, som den, der bliver vedtaget på Christiansborg.

Europa-Parlamentet i Danmark tilbyder nu et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg efter valget i juni og møde de nyvalgte MEP’er. Det er også muligt at komme med til efteråret, når den kommende danske kommissær skal i høring. Det er et tilbud til de journalister, der måske ikke beskæftiger sig med EU til daglig, men som gerne vil klædes bedre på til at dække alt fra store klimapakker til de store geopolitiske spørgsmål.

Vi sammensætter et skræddersyet program, hvor du møder danske MEP’er og overværer plenarsamlingen. Der kan også være mulighed for at lave interviews med MEP’erne, mens du er der.

Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om stipendiet. Læs mere og send din ansøgning her.

 

Redaktionen afsluttet fredag 03/05/2024 kl. 12:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
I redaktionen: Anne Jensen Sand, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
                        Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11